Zaventem weg? Reactie van Eric Van Rompuy op voorstel Bert Anciaux


Thursday, 27 July 2006

Ik dacht niet te reageren maar VTM vroeg me als volksvertegenwoordiger van de streek toch een reactie op de “plannen" van Bert Anciaux over Zaventem. Hij wil de nationale luchthaven verplaatsen naar Bevekom en op Zaventem sportinfrastructuur uitbouwen voor de Olympische spelen van Brussel in 2024. De tewerkstelling op de luchthaven noemt hij een “fabeltje".
In 2003 rekende BIAC uit dat een nieuwe nationale luchthaven in Chièvres 4 miljard euro zou kosten (zonder rekening te houden met spoor- en wegeninfrastructuur). In de Zaventemse regio vinden 60.000 mensen werk dankzij de luchthaven en de toegevoegde waarde van Zaventem bedraagt meer dan 4 miljard euro.
De Vlaamse regering en BIAC zijn van plan 800 miljoen euro te investeren in Zaventem in het kader van het Vlaamse luchthavenplan en het START-project. Anciaux heeft dit mede als minister in de Vlaamse regering goedgekeurd. Tot 2004 was hij als federale minister van Mobiliteit verantwoordelijk voor de luchthaven van Zaventem. Hij mislukte hierbij totaal in het vinden van oplossingen voor de geluidshinder. Deze frustraties liggen mede aan de basis van zijn vicerale afkeer voor de luchthaven.
Zijn uitspraken worden blijkbaar door niemand nog au sérieux genomen. Het is “maar" Bert. Zelfs zijn kartelgenoten R. Landuyt en F. Vandenbroucke voelen plaatsvervangende schaamte.
Vorig weekend noemde Anciaux me nog in DS een “zielige sukkel". Al wie het met hem niet eens is, wordt bestempeld als verzuurd en gefrustreerd. Op VTM noemde ik zijn “plannen" ronduit belachelijk en onverantwoordelijk. Is men dan verwonderd dat de politici niet meer ernstig worden genomen? “Zaventem weg" roepen en publiek spelen met de toekomst van 60.000 mensen en honderden bedrijven verdient een rode kaart als minister in functie maar het zal niet gebeuren want het is “maar" Bert. Zielig voor het niveau van de Vlaamse politiek.

Eric Van Rompuy
 

Lees het Artikel van Anciaux