Bert Anciaux stelt voor om de luchthaven van Zaventem om te bouwen tot één grote sportsite.

 

Weblog Anciauw 23.7.2006

 

 

Vakantie dient om de zaken eens op een rijtje te zetten. Om te genieten van die dingen waar je anders te weinig tijd voor hebt. Maar ook om na te denken en oplossingen te zoeken voor problemen die zich stellen.

Meermaals zocht ik naar een positieve oplossing voor het probleem van de geluidshinder van de luchthaven van Zaventem. Nergens elders in Europa is er een belangrijke luchthaven gebouwd vlakbij een grootstad en zeker niet ten noord-oosten van deze stad. Met absoluut overheersende zuid-westenwinden is een dergelijke inplanting gewoonweg dom. Enkel in Brussel is dit wel zo gebeurd. Daar heeft men de oude Nazi-luchthaven in Zaventem verder uitgebouwd tot een veel te grote luchtpool. De vele omwonenden zijn er de dupe van. Bovendien is er bijna nergens een luchthaven te vinden die zo dicht bij de grootstad ligt. Ook de bedrijven zelf zijn nauwelijks geliëerd aan echte luchtvaartactiviteiten. Aan dit dossier zit geen positieve kant. En het fabeltje, met name dat de luchthaven nodig is voor de instandhouding van duizenden jobs, mag ook wel eens doorprikt worden. Het is een rotdossier waar niet snel een goede oplossing voor gevonden zal worden.

Kan deze luchthaven misschien elders ingeplant worden? En welke zinvolle invulling kunnen we aan Zaventem geven?

Enkele vrienden stelden mij deze vragen. En ze gaven er zelfs de antwoorden bij: In België, een voorschoot groot, zijn heel veel militaire luchthavens. Zo heb je Bevekom of Beauvechain. Een militaire luchthaven met nog nauwelijks activiteiten. Al onze piloten krijgen in Frankrijk hun opleiding. Deze plek ligt op een ideale afstand van Brussel. En er kunnen routes uitgedacht worden die de mensen nauwelijks hinder bezorgen.

Anderzijds willen we zo graag met Vlaanderen een stevig toekomstplan uitbouwen, met boeiende uitdagingen. De Olympische Spelen naar hier halen, is zo een uitdaging. Maar dat kunnen we niet realiseren tegen 2016. Er zijn noch voldoende topatleten, noch is er voldoende ruimte om de nodige sportaccommodatie te realiseren. Indien Brussel ooit kandidaat wil zijn voor de Olympische Spelen in 2024, dan moet er stevig geïnvesteerd worden in topsport en sport voor allen. Daarmee zijn we zeer goed bezig. Daarnaast moet er een goede plek gezocht worden. De enige plaats waar echt open ruimte is om dit te realiseren, is natuurlijk de huidige luchthaven in Zaventem.

Zo vang je meerdere vliegen in één klap. Vlaanderen en Brussel worden de best uitgeruste sportplek ter wereld. De afstand tov het stadscentrum is ideaal. We geven een nooit geziene impuls aan het sportgebeuren. Hier komt de broodnodige opvolger van het Heizelstadion. En alle nodige sporten krijgen hier hun tempel. Je geeft ook een enorme injectie aan Vlaams-Brabant. Duurzame toekomstgerichte investeringen waar de hele economie wel bij zal varen. Maar ook de levenskwaliteit van duizenden omwonenden zal eindelijk verbeteren. En de waanzinnige plannen om ooit 35 miljoen reizigers te bereiken op de luchthaven van Zaventem worden opgeborgen. Ook de gezondheid en de sportbeoefening van heel de bevolking kan hierbij winnen. En tot slot geef je een zekere toekomst aan de hoogst onzekere situatie van Bevekom. Je bouwt hier een zakenluchthaven, met relatief weinig hinder voor omwonenden.

Dit is nu nog eens een toekomstplan waar ik keihard in geloof. En eigenlijk zijn er voor het algemeen belang niet eens negatieve elementen aan verbonden. Indien we voor de toekomstige generaties en de kinderen en jongeren van vandaag iets positief willen nalaten, dan zou dit wel eens het ideale plaatje kunnen zijn.

Tijdens de vakantie moet je durven nadenken over verrassende pistes. Hierop inhakken is zeer eenvoudig, maar hierrond positieve mensen mobiliseren, dat is pas een uitdaging. Conservatieve mensen zullen het afdoen als irrealistisch of ongewenst. Maar het zijn natuurlijk de utopisten die de wereldgeschiedenis maken.
Denk er eens over na!
Bert

 

Lees de reactie van Van Rompuy