De Vlaamse oostrand heeft Eric Van Rompuy, wie vecht er van regeringspartijen voor Noordrand?


Weblog Eric Van Rompuy 14.5.2006

Donderdag kregen we in Sterrebeek het goede nieuws dat de Raad van State de beslissing heeft geschorst van minister Landuyt om alle opstijgende vliegtuigen zaterdagnamiddag vanaf 15 uur over Sterrebeek en Wezembeek-Oppem te sturen. Deze gemeenten krijgen nu reeds alle vertrekken op zondag (van 6 uur tot 17 uur) en zouden voortaan ook vanaf zaterdagnamiddag geen stille momenten meer kennen tijdens het weekend.
Het is de derde maal dat Landuyt poogt deze weekendconcentratie boven de Vlaamse Oostrand door te voeren. Drie maal is zijn beslissing door de Raad van State teruggewezen en dit op basis van zijn eigen principes van zogenaamde spreiding.

Persoonlijk zet ik mij sterk in voor dit dossier. Het gaat om de levenskwaliteit van vrienden en buren. De opeenvolgende ministers Durant, Anciaux en Landuyt hebben zich met hun plannen volkomen vastgereden. Iedereen is bang dat nieuwe vluchtschema╣s weer nieuwe gehinderden met zich zal brengen. De dioxine van de lawaaihinder heeft de sfeer in een hele regio vergiftigd. Landuyt drijft de spot met de rechters en weigert elke dialoog met de actiegroepen. Telkens opnieuw loopt hij met de kop tegen de muur. Dit dossier zal alleen opgelost kunnen worden met een terugkeer naar de situatie van vˇˇr 1999 toen rondom het vliegverkeer in Vlaams-Brabant en Brussel een maatschappelijke consensus bestond.
Nooit is in de Belgische politiek een dossier zo verknoeid als door Durant, Anciaux en Landuyt. Waarom dit niet erkennen en het bord afvegen?

Het weekend dient zich zonnig aan. In Sterrebeek zal men er zaterdagnamiddag nog meer van genieten dan elders. Deze week stroomde weer veel adrenaline door mijn bloed als ik tussenkwam in het Vlaams Parlement. Dat doet deugd.