Verander de naam van mijn spreidingsplan voor de nacht en behoudt het spreidingsplan dat in feite weinig klachten geeft. Het probleem vandaag is de dag.

Weblog Bert Anciaux 26.6.2005

Rust. Wat een mooi woord. Ondermeer dankzij Noordoostenwind is het vandaag vrij rustig gebleven. Straks zal het terug losbarsten, binnen 2 uurtjes, maar toch. Voor een gemeente die, naast Diegem en Haren, het meest hinder heeft van het vliegtuiglawaai, kan Neder-Over-Heembeek heel uitzonderlijk eens genieten van een rustmoment.
Ik wens het iedereen toe. Stiltemomenten. Je weet niet hoe mooi dat is, behalve in situaties waar je constant met lawaai geconfronteerd wordt. Ik wens dus iedereen stiltemomenten toe. In de oostrand, in de noordrand, in Brussel, maar vooral ook in Diegem en Haren.
Voor de nacht zijn die rustmomenten opgenomen. Mijn spreidingsplan voor de nacht is blijkbaar ok, want eigenlijk zijn er erg weinig klachten. Alleen die naam 'Plan Anciaux', moet nog sneuvelen. Voor de franstaligen is dat een verschrikking. Mij niet gelaten, ik geef mijn naam liever aan warme, boeiende en levendige zaken. Verander dus het nachtspreidingsplan, geef het een andere naam en neem vervolgens exact dezelfde spreiding over. Iedereen gelukkig. Iedereen tevree.
De ruzies gaan vandaag echter over de dag. Niet meer over de nacht. Analyseer daar rustig de huidige hinder. Je zal zien dat die helemaal niet correct verdeeld is. Haren en Diegem zijn t grote slachtoffers. Spreek daarna af dat de luchthavenuitbater iets minder zijn belangen kan doordrukken en ook rekening moet houden met de gezondheid en levenskwaliteit van de mensen rondom de luchthaven, en je kan ook overdag een perfect spreidingsplan maken. Waar iedereen een deel van de hinder op zich neemt. En waar de luchthaven evenveel activiteiten kan verwerken, alleen iets beter gespreid.
'Alle Belgen gelijk voor de wet.' Dat kan toch niet zo moeilijk zijn. Vandaag worden die vonnissen wl en andere arresten geenszins uitgevoerd. Vandaag zijn rijkere omwonenden net iets meer dan sommige volkswijken. Vandaag zijn windnormen ongelijk afhankelijk van wie waar woont. Vandaag zijn er geluidsnormen die sommigen sterk verdedigen en anderen aan hun lot overlaten. Vandaag zijn er Brusselaars die alle aandacht krijgen en anderen die niet meetellen.
Kan het even anders?
Wanneer het even stil is, denk dan aan die mensen die wl hinder hebben. Kwestie van enige solidariteit.
Misschien kan dan iedereen wel eens cht genieten van een rustmoment. Meer genieten. Ook zij die vandaag niet beseffen hoe goed ze het wel hebben.
Bert Anciaux