Wat ik niet kon, kon Bush wel: internationale afspraken veranderen en zogenaamd veiligheidsrisico negeren. Wat BHV betreft: wie dat verzint neme zijn dromen niet voor werkelijkheid

Weblog Anciaux Donderdag 24 februari 2005

Gisteren was het sterke oostenwind. Uitzonderlijk wordt er dan geland op baan 02 die boven de hoofden van de mensen in de oostrand gaat. Keer op keer worden er dan beledigende mails rondgestuurd. Ik wil wel hoor, maar ik kan vooralsnog niet beslissen over de windsterkte en de windrichting.
Maar gisteren kreeg ik naast enkele klassieke reacties ook een hele resem mails binnen die beweerden dat het Bush was die het spreidingsplan op zijn kop had laten zetten. Bush zat namelijk in de NAVO en op dat ogenblik wou men zeker geen vliegtuigen boven Evere. Of het nu waar is of niet, vast staat dat men in ieder geval beslist had om het normale vliegschema te wijzigen indien nodig om de president niet te hinderen.
Een jaar lang heeft men mij met veiligheidsargumenten rond de oren geslagen. Dat kon niet omwille van veiligheid. Dat kon niet omwille van internationale afspraken. Vaak heb ik de wenkbrauwen gefronst en steeds andere oplossingen gezocht die geen veiligheidsrisico inhielden. Voor de president wijzigt men de internationale conventies zonder probleem.
Een ander gerucht dat de wereld wordt ingestuurd is dat er een akkoord zou zijn om het spreidingsplan te laten varen in ruil voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Concentratie boven de Noordrand in ruil voor de splitsing en rust in de faciliteitengemeenten en de rijke coté van Brussel. Men moet een vreemde geest hebben om dat uit te vinden. Maar aan die 'geest' zeg ik: neem uw dromen niet voor werkelijkheid. De gezondheid en levenskwaliteit van mensen opofferen voor deze communautaire eis is wel het laatste dat ik ooit zou aanvaarden. Als grap kan het nog door de beugel. Maar duidelijk niet voor tientallen bezorgde omwonenden.
Bert