Alle kaarten rond luchthaven worden binnen enkele weken op tafel gegooid. Het dossier: rechtvaardigheid en sociale en ecologische correcties op blind kapitalistisch spel,  gaat iedereen aan
 

Weblog Anciaux 21.8.2005

 

Al gedurende ruim drie weken is er elke nacht een opeenvolgend gedonder en gebrul van vertrekkende vliegtuigen boven Diegem, Haren en Neder-Over-Heembeek te horen.
Drie volle weken van spanning en onrust. Drie weken waarin elke nacht mijn gasten verschrikt wakker worden van weer eens een onverantwoorde vlucht die voorbij raast.

Er is in augustus geen spreiding van vliegtuigen. Niet overdag, niet tijdens de nacht. Men had dit kunnen doen, maar een concentratie van alle vluchten langs de meest geteisterde bevolkingsgroepen levert doorsnee het minst kritiek op. Nu goed, nu en dan moeten de landings- en startbanen een grondige onderhoudsbeurt krijgen en dus moet deze zomer alles via baan 25R.

Vanaf september moet de spreiding terug hersteld worden, zoveel is duidelijk. Het komt erop aan de Brusselse regering te verplichten vanaf oktober de voorziene spreiding ook te aanvaarden. Spreiding is het enige rechtvaardige antwoord dat men kan geven, naast een stevige vermindering van het aantal nachtvluchten en een vermindering van de lawaaihinder per vliegtuig. Maar in Brussel worden de rijke franstalige gemeenten zoals Sint-Pieters Woluwe en Watermaal-Bosvoorde duidelijk hoger ingeschat dan de volkswijken in Haren, Heembeek en Molenbeek.

Het wordt tevens de hoogste tijd om de verantwoordelijkheid van de luchthavenuitbater mee in het spel te betrekken. Te vaak wordt de indruk gewekt dat er jobs kunnen sneuvelen wanneer er toegegeven wordt aan de eisen van de omwonenden. Niets is minder waar. Er kan perfect beter gespreid worden, er kan perfect voor gezorgd worden dat ook tijdens de weekends en gedurende de nacht minder hinder en vluchten komen, zonder dat dit ook maar één job dient te kosten. Onder het mom van jobs gaat het meestal om financiële winst die niet uitmondt in méér tewerkstelling. Die hypocrisie moet ook maar eens doorprikt worden.

Binnen enkele weken worden alle kaarten op tafel gegooid. Dit dossier gaat over rechtvaardigheid, sociale en ecologische correcties op het blinde kapitalistische spel en over correcte politieke besluitvorming.
Het gaat iedereen aan.
Bert

Gepost door Bert Anciaux om 21:29 uur