Plannen uitbreiding Zaventem negeren klimaatboodschap

 

08-11-2006

 

Persmededeling vanwege: Groen Persmededelingen

 

Plannen uitbreiding Zaventem negeren klimaatboodschap

 

Plannen uitbreiding Zaventem negeren klimaatboodschap van Al Gore

Amper enkele dagen na het zien van de klimaatfilm ?An Inconvenient Truth? van Al Gore, bewijst de Vlaamse regering met haar START-plan (de uitbreiding van de luchthaven in Zaventem) dat het klimaat voor haar niet in het minst een prioriteit is. De uitbreidingsplannen voor de luchthaven van Zaventem voorzien namelijk tegen 2025 meer dan een verdubbeling van het aantal passagiers op Brussels Airport. Hiervoor zullen meer luchtvaartmaatschappijen worden aangetrokken en zal het ZoniŽnwoud worden opgeofferd om de Ring rond Brussel te sluiten. Bovendien zal de luchthaven van Melsbroek verder worden ontwikkeld voor goederentransport.

Terwijl alle vooraanstaande klimaatdeskundigen waarschuwen dat de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 50% moet verminderen en tegen 2050 met 80% willen we een mondiale klimaatramp voorkomen, zal de Vlaamse regering met haar uitbreidingsplannen voor Zaventem net voor een drastische stijging van de uitstoot van broeikasgassen zorgen. Per ton vracht of per passagier is een vliegtuig immers het meest vervuilende transportmiddel.

De verontwaardiging na het nieuwe inzicht in de ernst van de klimaatproblematiek blijkt bij de Vlaamse ministers dus van wel bijzonder korte duur te zijn geweest. Niet het vrijwaren van de levenskwaliteit, de gezondheid en het klimaat, maar de ongebreidelde expansie van de economie vormt de prioriteit van het politieke handelen van deze Vlaamse regering.

Groen! vraagt zich af hoe de Vlaamse en federale regeringen tegen 2030 de drastische emissiereducties die zich opdringen in ons land zullen realiseren, als ze tegelijk het luchtvaartverkeer vanuit Zaventem willen verdubbelen.

Een taks op botervlootjes of een folder met klimaattips in de bibliotheken leggen, wegen niet op tegen een verdubbeling van de uitstoot door het luchtverkeer. Groen! wil dan ook dat de regeringsleden de hypocrisie stoppen en de "sense of urgency" die de boodschap van Al Gore uitstraalt, daadwerkelijk omzetten in een radicaal ecologisch beleid.

 

Eloi Glorieux,

 

 

Copyright © 2006 Politiek.net - afgedrukt op 09-11-2006