PERSBERICHT GEMEENTEN GRIMBERGEN, MEISE EN WEMMEL(*)

23 SEPTEMBER 2004

 

DE BURGEMEESTERS VAN DE NOORDRAND

WENSEN DE BEWINDVOERDERS ERAAN TE HERINNEREN

DAT HUN GEMEENTES NIET AANVAARDEN BIJKOMENDE NACHTVLUCHTEN TE SLIKKEN ZONDER EVENREDIGE VERDELING

VAN DE LASTEN MET DE ANDERE REGIO’S ROND DE LUCHTHAVEN

 

 

ENKEL LICHTE NACHTVLUCHTEN NAAR HET ZW/Z OVER BRUSSEL

 

LICHTE EN MIDDELZWARE NACHTVLUCHTEN NAAR ZO/O OVER OOSTRAND

 

ALLE NACHTVLUCHTEN NAAR N, NW/W + ZWARE NACHTVLUCHTEN NAAR ZW/Z en ZO/O OVER NOORDRAND,

UITBREIDING VAN DHL INBEGREPEN

 

Dat is wat de federale regering de avond van 21 september op tafel legde. Het voorstel is, op enkele nuances na, vergelijkbaar met het concentratiemodel dat federaal minister Durant trachtte in te voeren in oktober 2002.

 

De Durant-concentratie waarbij 80% van de nachtvluchten en 50% van de dagvluchten tot 15 km vanaf de startbaan geconcentreerd over de Noordrand vlogen, waaronder Machelen, Vilvoorde,  Grimbergen,  Meise en Wemmel, ligt alle getroffen bewoners nog vers in het geheugen als een onleefbare nachtmerrie.

 

Het huidige voorstel is voor de burgemeesters onaanvaardbaar. De nodige juridische stappen zullen ondernomen worden om dit oneerlijk voorstel aan te vechten. De gemeentes Meise en Wemmel hebben reeds enkele juridische acties lopen in dit verband.

De burgemeesters wensen erop te wijzen dat de dag- en nachtconcentratie reeds door het Hof van Beroep juridisch veroordeeld werd.

 

Daarom vragen de burgemeesters van Grimbergen, Meise en Wemmel aan alle bewindvoerders van het land een oplossing te zoeken waarbij de dag en nachtvluchten billijk gespreid worden over alle regio’s rond de luchthaven.

 

 

Gemeente Grimbergen

Gemeente Meise

Gemeente Wemmel

E. Willems

R. Heyvaert

M; Van Langenhove

Burgemeester

Burgemester

Burgemeester

02/260 12 11

02/272 00 50

02/462 05 00

                                                                       

(*) De burgemeesters van Machelen en Vilvoorde waren op het ogenblik van verzending van het persbericht niet bereikbaar. Gezien de hoogdringendheid hebben de burgemeesters van Grimbergen, Meise en Wemmel het voortouw genomen.