Etienne Schouppe tevreden met oprichting Functioneel Luchtruimblok Europe Central

Persbericht CD&V (24-01-2013)

De plenaire vergadering van de Senaat heeft vanmiddag een wetsontwerp goedgekeurd dat moet leiden tot de oprichting van een Functioneel Luchtruimblok, genaamd ďEurope CentralĒ. De CD&V-senator hield in 2010 als staatssecretaris voor Mobiliteit de pen vast van dit wetsontwerp, en vindt het belangrijk de noodzaak ervan te onderstrepen.

De doelstelling van dit wetontwerp, dat zijn oorsprong heeft in een Europees verdrag, is het creŽren van een luchtruim waarin het beheer van het luchtverkeer onafhankelijk van de landsgrenzen georganiseerd wordt. De herstructurering van het luchtruim moet dan ook leiden tot een efficiŽntere verkeersleiding met directere vliegroutes tussen de zes landen die het verdrag ondertekend hebben: Duitsland, BelgiŽ, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland.

Etienne Schouppe: ďDe samenwerking tussen deze zes landen zal de prestaties van het luchtverkeer in het hart van Europa verhogen op vlak van veiligheid, capaciteit, kortere routes en effectiviteit van militaire missies.Ē

Daarnaast heeft de uiteindelijke toepassing van dit verdrag een positieve impact op het milieu (minder CO2-uitstoot) en werkt het kostenbesparend. Zo zal SN Brussels Airlines 30 miljoen euro besparen door minder kerosine te verbruiken. De senator wil ook wijzen op het bijzonder belang van het rationeel beheer van het luchtruim voor landen met een kleiner grondgebied, zoals BelgiŽ.ďSchaalvergroting leidt tot efficiŽntie. Dit moet de eerste stap zijn naar een eengemaakt luchtruim in Europa Ē, besluit hij.