Over 9 jaar vervangt Melsbroek de A310 door M400. Met +3dB maakt deze dubbel zoveel lawaai. Deze militaire toestellen landen laag over de Noordrand, onder de vertrekkende toestellen door. 

Overlegforum 23.9.2010

Op het Luchthaven overlegforum van donderdag 23 september j.l. kwam de militaire vertegenwoordiger van Melsbroek meer dan een uur lang spreken. In de laatste minuut kwam het interessante: het bestelde nieuwe vliegtuig M400 dat zal geleverd worden over 9 jaar (jawel!) zal dubbel zoveel lawaai maken (+3dB) vergeleken met het toestel dat nu veel gebruikt wordt: de A310. De mythe dat het leger voorop loopt bij het laten ontwikkelen en in gebruik nemen van nieuwere, stillere vliegtuigen wordt hier aan flarder geschoten door de militairen zelf. Men kan zich afvragen of hetzelfde zich afspeelt in de burgerluchtvaart?

Deze militaire vluchten landen zeer laag, rond de 300 meter, over de Noordrand (Strombeek, N.O.Heembeek) omdat ze onder de vertrekkende vliegtuigen door vliegen die ongeveer op 1 km hoogte overvliegen. Ze zijn dus altijd zeer luidruchtig. Ze zijn geheim, dwz dat er geen vluchtinformatie verstrekt wordt door de Ombudsdienst en er geen radartracks beschikbaar zijn