Gemeente Evere stapt uit UBCNA omdat Unie vandaag enkel nog Oostrandbelangen verdedigt
Evere stapt uit vliegtuigactiecomité UBCNA, subsidieert nu Bxl Air Libre zonder lid te worden


Mededeling 23-09-2005

De gemeente Evere stapt uit het vliegtuigactiecomité UBCNA ('Union Belge Contre les Nuisances des Avions). Evere was stichtend lid van de vereniging maar zegt dat het comité vandaag enkel nog de belangen van de Oostrand verdedigt.
Burgemeester Rudi Vervoort (PS) wijst Jacques Vandenhaute (MR) met de vinger, burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe en UBCNA-voorzitter. "Er is geen enkel overleg meer, tenzij met de burgemeester van Wezembeek-Oppem ! De UBCNA is zijn legitimiteit verloren," zegt Vervoort.
Gisteren werd op de gemeenteraad een subsidie toegekend aan het vliegtuigactiecomité Bruxelles Air Libre. Vervoort benadrukt dat Evere geen lid wordt van Bruxelles Air Libre "Hun standpunten gaan soms te ver," maar vindt wel dat het actiecomité de Brusselse belangen beter verdedigt."
Vervoort voegt er nog aan toe dat hij voor een evenwichtige spreiding van de dag- en nachtvluchten is. "Iedereen moet zijn deel krijgen. Het plan Anciaux was nog zo slecht niet. Brussel moet wel mee kunnen beslissen hoe de routes over de hoofdstad vliegen."
Volgens Vervoort is het vliegtuiglawaai de laatste maanden erg toegenomen. Zo werd de route Chabert afgelopen zomer dubbel zo vaak gebruikt als vorige zomer. Het aantal vluchten ging van 500 in de zomer van 2004 naar 1000 afgelopen zomer, zo blijkt uit cijfers van de Ombudsdient van de luchthaven.